Doba přípravy: 10min (+ 20min v parním hrnci)
Výsledné množství: 2 porce (po cca 10ks)
Suroviny:
těsto
náplň
na dochucení
Postup:
Všechny přísady na těsto hodíme do robota a dáme hnětat. Je hotové za chviličku a nelepí. Můžeme ho nechat půl hodinky odležet, ale není to nutné.
Mezitím si nachystáme ovoce na náplň. Čerstvé omyjeme a osušíme. Kompotované necháme dobře okapat - ovoce nesmí být při balení mokré, jinak by se těsto špatně spojovalo. Mražené hned balíme do těsta, lépe se s ním pracuje, když ho nenecháme povolit. Uždibujeme z těsta kousky, které v ruce roztáhneme na placku a ovoce zabalíme.
Hotové knedlíky naskládáme do misek parního hrnce a necháme pařit 20min. Vaříme-li v hrnci, nahážeme knedlíky do vroucí vody a promícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Po cca 4min knedlíky vyplavou nahoru a poté vaříme ještě dalších 4-5min. Celková doba varu je tedy 8-10min. (Časy pro vaření ve vodě nemám ověřeny, vařím jenom v parním hrnci.)
Po uvaření knedlíky propícháme vidličkou, aby pára mohla vyjít ven. Dochutíme dle libosti a polejeme kysanou smetanou a rozpuštěným máslem.
Osvědčené ovoce na náplň:
Výsledné množství: 2 porce (po cca 10ks)
Suroviny:
těsto
- 250g tvarohu (kostka)
- 50g másla
- 200g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
náplň
- ovoce - čerstvé, okapané kompotované nebo mražené
na dochucení
- pro větší zasycení kysaná smetana / strouhaný tvaroh
- na oslazení cukr / med / rostlinné sirupy (agávový, javorový apod.)
- na ochucení perník / kakao / skořice / nepražené kakaové boby
- rozpuštěné máslo
Postup:
Všechny přísady na těsto hodíme do robota a dáme hnětat. Je hotové za chviličku a nelepí. Můžeme ho nechat půl hodinky odležet, ale není to nutné.
Mezitím si nachystáme ovoce na náplň. Čerstvé omyjeme a osušíme. Kompotované necháme dobře okapat - ovoce nesmí být při balení mokré, jinak by se těsto špatně spojovalo. Mražené hned balíme do těsta, lépe se s ním pracuje, když ho nenecháme povolit. Uždibujeme z těsta kousky, které v ruce roztáhneme na placku a ovoce zabalíme.
Hotové knedlíky naskládáme do misek parního hrnce a necháme pařit 20min. Vaříme-li v hrnci, nahážeme knedlíky do vroucí vody a promícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Po cca 4min knedlíky vyplavou nahoru a poté vaříme ještě dalších 4-5min. Celková doba varu je tedy 8-10min. (Časy pro vaření ve vodě nemám ověřeny, vařím jenom v parním hrnci.)
Po uvaření knedlíky propícháme vidličkou, aby pára mohla vyjít ven. Dochutíme dle libosti a polejeme kysanou smetanou a rozpuštěným máslem.
Osvědčené ovoce na náplň:
- jahody - dlouhodobě naše nejoblíbenější náplň
- švestky - druhá naše neojblíbenější náplň
- blumy - mírně kyselejší, pomůže si ty knedlíky nahoru víc osladit
- meruňky - vždycky nutno balit s trochou cukru, jinak jsou hrozně kyselé
Žádné komentáře:
Okomentovat