pátek 11. září 2015

Nadýchaná krémová cuketová polévka

Doba přípravy: 45min
Výsledné množství: 2 porce (jako hlavní jídlo) jinak 4 porce



Suroviny:

polévka
  • 300g očištěné cukety
  • 1 cibule
  • 40g másla
  • 200ml smetany ke šlehání (příště vyzkouším 12% smetanu nebo mléko)
  • 500ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 2-3 stroužky česneku
  • tymián

krutony
  • 2-3 krajíce chleba
  • sádlo


Postup:

Očistíme cibuli, česnek i cuketu. Máme-li k dispozici mladé cuketky, stačí je jen omýt a můžeme je použít i se slupkou. U větších plodů je potřeba oloupat slupku a vydlábout houbovitý střed se semínky. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu na 1cm hrubé kousky. V průběhu následujícího smažení si přichystáme vroucí vývar.

V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a na středně silném plameni za občasného míchnutí podusíme pár minut do jejího změknutí. Nemusí být dohněda, stačí když mírně zprůhlední. Někdy v průběhu přihodíme k cibuli i česnek a tymián. Po pár minutách přidáme cuketu, trochu pod hrncem přitopíme a několik minut restujeme.

Po chvíli zalijeme horkým vývarem a studenou smetanou. Polévku přivedeme k mírnému varu. Mezitím si chleba nakrájíme na kostičky a na pánvi rozpustíme trochu sádla. Kostky chleba orestujeme do křupava.

Po cca 10min varu plotnu vypneme a polévku přelijeme do nádoby mixéru. Uzavřeme víkem a s postupným navyšováním otáček mixujeme celkově asi půl minuty až minutu, až vznikne hladký a napěněný krém.

Polévku rozdělíme do talířů, posypeme chlebovými krutonky a ihned podáváme.


Tip:

Polévka je velice jemná a
chuťově nepříliš výrazná, pokud to nepřeženeme s česnekem či tymiánem ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat