Doba přípravy: 45min
Výsledné množství: 2 porce (jako hlavní jídlo) jinak 4 porce
Suroviny:
polévka
krutony
Postup:
Očistíme cibuli, česnek i cuketu. Máme-li k dispozici mladé cuketky, stačí je jen omýt a můžeme je použít i se slupkou. U větších plodů je potřeba oloupat slupku a vydlábout houbovitý střed se semínky. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu na 1cm hrubé kousky. V průběhu následujícího smažení si přichystáme vroucí vývar.
V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a na středně silném plameni za občasného míchnutí podusíme pár minut do jejího změknutí. Nemusí být dohněda, stačí když mírně zprůhlední. Někdy v průběhu přihodíme k cibuli i česnek a tymián. Po pár minutách přidáme cuketu, trochu pod hrncem přitopíme a několik minut restujeme.
Po chvíli zalijeme horkým vývarem a studenou smetanou. Polévku přivedeme k mírnému varu. Mezitím si chleba nakrájíme na kostičky a na pánvi rozpustíme trochu sádla. Kostky chleba orestujeme do křupava.
Po cca 10min varu plotnu vypneme a polévku přelijeme do nádoby mixéru. Uzavřeme víkem a s postupným navyšováním otáček mixujeme celkově asi půl minuty až minutu, až vznikne hladký a napěněný krém.
Polévku rozdělíme do talířů, posypeme chlebovými krutonky a ihned podáváme.
Tip:
Polévka je velice jemná a chuťově nepříliš výrazná, pokud to nepřeženeme s česnekem či tymiánem ;)
Výsledné množství: 2 porce (jako hlavní jídlo) jinak 4 porce
Suroviny:
polévka
- 300g očištěné cukety
- 1 cibule
- 40g másla
- 200ml smetany ke šlehání (příště vyzkouším 12% smetanu nebo mléko)
- 500ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 2-3 stroužky česneku
- tymián
krutony
- 2-3 krajíce chleba
- sádlo
Postup:
Očistíme cibuli, česnek i cuketu. Máme-li k dispozici mladé cuketky, stačí je jen omýt a můžeme je použít i se slupkou. U větších plodů je potřeba oloupat slupku a vydlábout houbovitý střed se semínky. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu na 1cm hrubé kousky. V průběhu následujícího smažení si přichystáme vroucí vývar.
V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a na středně silném plameni za občasného míchnutí podusíme pár minut do jejího změknutí. Nemusí být dohněda, stačí když mírně zprůhlední. Někdy v průběhu přihodíme k cibuli i česnek a tymián. Po pár minutách přidáme cuketu, trochu pod hrncem přitopíme a několik minut restujeme.
Po chvíli zalijeme horkým vývarem a studenou smetanou. Polévku přivedeme k mírnému varu. Mezitím si chleba nakrájíme na kostičky a na pánvi rozpustíme trochu sádla. Kostky chleba orestujeme do křupava.
Po cca 10min varu plotnu vypneme a polévku přelijeme do nádoby mixéru. Uzavřeme víkem a s postupným navyšováním otáček mixujeme celkově asi půl minuty až minutu, až vznikne hladký a napěněný krém.
Polévku rozdělíme do talířů, posypeme chlebovými krutonky a ihned podáváme.
Tip:
Polévka je velice jemná a chuťově nepříliš výrazná, pokud to nepřeženeme s česnekem či tymiánem ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat