středa 19. srpna 2015

Pizza s rajčatovým základem

Doba přípravy: 55min těsto v pekárně + 20min příprava pizzy + 10min pečení
Výsledné množství: 3 standardně velké pizzy



Suroviny:

těsto na korpus
  • 250g vlažné vody
  • 35g / 3 lžíce olivového oleje
  • 5g / 1 lžička soli
  • 500g polohrubé mouky (nebo kombinace 1:1 hladká/polohrubá nebo hladká/hrubá)
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 0,5 lžičky cukru

sugo (rajčatový základ)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4-5 středně velkých rajčat (nemáme-li čerstvá, lze použít i krabičku pasírovaných rajčat, jen zdvojnásobíme množství česneku a bylinek - omáčky bude dost na 4 pizzy)
  • bylinky - bazalka, oregano, ...


Postup:

Suroviny na těsto odvážíme do nádoby pekárny a zapneme program "pizza dough" (trvá 50min).

Sugo uvaříme v době, kdy nám kyne těsto. Rajčata zbavíme dřevnatější části (v místě, kde byly napojené na stonek) a rozmixujeme v mixéru. Na oleji necháme chvilku osmahnout a rozvonět česnek nakrájený na plátky - nenecháváme zhnědnout. Přidáme rajčata a bylinky dle chuti a necháme chvíli povařit. Až má omáčka požadovanou hustotu, vypneme, odstavíme bokem a necháme vychladnout.

Nejpozději v polovině kynutí zapneme troubu na 250°C na pizza program (ventilátor + spodní ohřev) a na nejnižší pozici rovnou vložíme nahřívat plech, na kterém potom budeme pizzu péct. Čím lépe a déle jsou trouba a plech před samotným pečením nahřáté, tím lepší výsledná pizza bude. Takže se nestresujeme tím, že trouba už pípá, že je nahřátá a my ještě nemáme nachystanou pizzu.

Po dokončení kynutí vyklopíme třetinu těsta z pekárny na pečící podložku a vytvarujeme rovnoměrnou placku požadované tloušťky. Potřeme sugem a obložíme dle chuti (nejprve sýr, potom zbylé ingredience - viz tipy).

Jakmile máme nachystáno, vyndáme ven rozehřátý plech. Troubu necháváme otevřenou jen minimálně krátkou dobu, ať v ní neklesne teplota a zůstane rozpálená co nejvíc. Na horký plech opatrně přešoupneme pečící podložku s pizzou a vrátíme opět na nejnižší pozici v troubě. Pečeme 9-10min, ne déle!



Tipy:

Po potření pizzy sugem, ji nejprve obložím mozzarellou a až potom dávám ostatní ingredience. Je to proto, že když dáme větší množství sýra nahoru, tak se ingredience pod nimi spíše dusí než opékají. U sýru typu Grana Padano či parmazán je jedno, jestli se dá takto na začátku nebo až nakonec nahoru, protože se nepoužívá v takovém množství, aby to při vadilo onomu opečení.
-----
Osvědčilo se mi pizzu těsně před vložením na plech lehounce pokapat olivákem, připadá mi potom méně vysušená.
-----
Proti vysušení okrajů a pro lepší chuť potírám před pečením okraje těsta ochuceným či neochuceným olivovým olejem nebo řidším pestem.




Osvědčené suroviny na obložení pizzy a jejich kombinace:
  • cuketa nakrájená na tenoučké plátky, na závěr pokapaná olivákem (mírně se tak během pečení orestuje)
  • sušená rajčata
  • mozarella, gouda, sušené houby, plátky rajčat a cibule, kukuřice a na závěr pokapat olivákem


Žádné komentáře:

Okomentovat