Doba přípravy: 40-60min
Suroviny:
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme dle libosti - na nudličky, kostičky nebo plátky. Pokud máme krůtí maso a budeme ho dělat na plátky, je lepší maso naklepat. Není to ale nezbytné. Maso osolíme a okořeníme.
V průběhu smažení masa si ohřejeme vývar.
V nerezové pánvi rozehřejeme sádlo a rozložíme tam opatrně a pečlivě maso tak, aby se nepřekrývalo, ale taky aby nezabíralo zbytečně moc prostoru. Na rozdíl od teflonu se totiž maso na nerez přichytí a nejde s ním zpočátku hýbat. Když se nám zdá, že by už zespodu mělo být maso opečené, opatrně otočíme. Zprudka opékáme a otáčíme tak dlouho, až budeme spokojeni se stupněm zhnědnutí.
Ve chvíli, kdy je maso dobře opečené, zalijeme pánev dopředu nachystaným horkým vývarem. Hladina vývaru by měla dosahovat jen k hornímu okraji masa. Maso v něm nemá být úplně ponořené.
Zakryjeme pokličkou a necháme maso o samotě dusit. Není potřeba ho hlídat, nepřipálí se. Kuřecímu bude s přehledem stačit 20min. Krůtí je větší tvrďák a bude lepší dusit ho o nějakých 15min déle. Po této době se na maso mrkneme, jestli už je měkké dle našich představ. Pokud ještě není, pokračujeme v dušení pod pokličkou dalších cca 10min a poté provedeme další kontrolu.
Jakmile je maso hotové, ochutnáme šťávu, jestli nepotřebuje nějak dochutit. Potřebuje-li, vykonáme patřičnou akci. Jinak máme hotovo.
Tipy:
Pokud vývar nemáme nebo nechceme použít, lze jej nahradit horkou vodou. Vývar sice dodá masu výrazně lepší chuť, ale ani vodou nic nezkazíme.
Suroviny:
- krůtí nebo kuřecí prsa (už očištěné a naplátkované)
- koření dle chuti
- sůl
- sádlo
- cca 1 hrnek vývaru
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme dle libosti - na nudličky, kostičky nebo plátky. Pokud máme krůtí maso a budeme ho dělat na plátky, je lepší maso naklepat. Není to ale nezbytné. Maso osolíme a okořeníme.
V průběhu smažení masa si ohřejeme vývar.
V nerezové pánvi rozehřejeme sádlo a rozložíme tam opatrně a pečlivě maso tak, aby se nepřekrývalo, ale taky aby nezabíralo zbytečně moc prostoru. Na rozdíl od teflonu se totiž maso na nerez přichytí a nejde s ním zpočátku hýbat. Když se nám zdá, že by už zespodu mělo být maso opečené, opatrně otočíme. Zprudka opékáme a otáčíme tak dlouho, až budeme spokojeni se stupněm zhnědnutí.
Ve chvíli, kdy je maso dobře opečené, zalijeme pánev dopředu nachystaným horkým vývarem. Hladina vývaru by měla dosahovat jen k hornímu okraji masa. Maso v něm nemá být úplně ponořené.
Zakryjeme pokličkou a necháme maso o samotě dusit. Není potřeba ho hlídat, nepřipálí se. Kuřecímu bude s přehledem stačit 20min. Krůtí je větší tvrďák a bude lepší dusit ho o nějakých 15min déle. Po této době se na maso mrkneme, jestli už je měkké dle našich představ. Pokud ještě není, pokračujeme v dušení pod pokličkou dalších cca 10min a poté provedeme další kontrolu.
Jakmile je maso hotové, ochutnáme šťávu, jestli nepotřebuje nějak dochutit. Potřebuje-li, vykonáme patřičnou akci. Jinak máme hotovo.
Tipy:
Pokud vývar nemáme nebo nechceme použít, lze jej nahradit horkou vodou. Vývar sice dodá masu výrazně lepší chuť, ale ani vodou nic nezkazíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat