úterý 29. září 2015

Dýňové rizoto

Doba přípravy: 30min
Výsledné množství: 2-3 porce



Suroviny:
  • 250g dýňového pyré nebo 600g čerstvé očištěné dýně
  • 300g kulatozrnné rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100g kvalitní slaniny
  • 12 čerstvých nebo mražených lístků šalvěje
  • 70g másla
  • 70g sýra typu parmazán nebo grana padano
  • sůl, pepř


Postup:

Do hrnce nalijeme 800ml vody a dáme vařit.

dýňové pyré: Pyré vmícháme do rozehřívající se vody a jakmile voda začne vařit, přidáme rýži.
čerstvá dýně: Dýni nakrájíme na malé kousky (cca 1cm kostky) a dáme ji vařit. Po 5min varu přidáme rýži

Obsah hrnce občas promícháme a necháme probublávat cca 15min. Po této době by už dýně i rýže měly být uvařené a tekutina absorbovaná. Vmícháme máslo, většinu sýra (můžeme si nechat trošku na finální posypání porcí na talíři) a promícháme.

V mezičase si slaninu nakrájíme na tenké proužky či kostky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a necháme slaninu chvíli smažit. Když už je slanina víceméně hotová, přihodíme k ní šalvějové lístky a restujeme max 30s. Jakmile se šalvěj prohřeje a rozvoní, přesuneme obsah pánvičky do hrnce a promícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.


Žádné komentáře:

Okomentovat