úterý 8. září 2015

Bramborový salát

Doba přípravy: 2h
Výsledné množství: 2,6kg (6 porcí)



Suroviny:
  • 1,5kg salátových brambor
  • 4 mrkve
  • 5 vajec
  • 1 sklenici (700ml) kyselých okurek
  • 200g (220ml) majonézy (používám majonézu Boneco)
  • 1 vrchovatá lžička soli


Postup:

Brambory naskládáme do velkého hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny ponořené, přiklopíme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme 25 minut na středně silném ohni. Brambory musí stále vřít. Po této době zkusíme do jedné z brambor zapíchnout nůž – pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidáme ještě dalších 5 minut.

Mezitím oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na centimetrové kostičky. Nasypeme ji do parního hrnce, do dalšího patra naskládáme vajíčka a pustíme napařování na 20min.

Po dovaření brambory slijeme a necháme 5 minut vychládat. Poté je ještě za horka oloupeme a rozkrájíme na malé kostičky (např. kovovým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb). Slijeme lák z okurek a nalijeme jej na teplé nakrájené brambory. Promícháme, lák se během chvilky beze stopy vsákne. Vajíčka a okurky nakrájíme na malé kostičky. Přidáme je spolu s majonézou a mrkví k bramborám. Promícháme a (pokud je to potřeba) osolíme.

Necháme vychladnout a uležet aspoň 3 hodiny, ideálně však do druhého dne. Před podáváním znovu promícháme.


Žádné komentáře:

Okomentovat