sobota 26. září 2015

Krémová dýňová polévka

Doba přípravy: 45min
Výsledné množství: 2 porce (jako hlavní jídlo) jinak 4 porce



Suroviny:

polévka
  • 350g očištěné dýně
  • 1 cibule
  • 40g másla
  • 100-150ml smetany ke šlehání
  • 500ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1-2 stroužky česneku

krutony
  • 2-3 krajíce chleba
  • sádlo


Postup:

Očistíme cibuli, česnek i dýni. Máme-li dýni Hókaido, můžeme ji použít i se slupkou, stačí dobře omýt. Ostatní druhy dýní musíme vždy oloupat. U všech bez rozdílu musíme vydlábout houbovitý střed se semínky. Vše nakrájíme. V průběhu následujícího smažení si přichystáme vroucí vývar.

V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a na středně silném plameni za občasného míchnutí restujeme pár minut do jejího změknutí. Nemusí být dohněda, stačí když mírně zprůhlední. Někdy v průběhu přihodíme k cibuli i česnek. Po pár minutách přidáme kostky dýně, trochu pod hrncem přitopíme a několik minut restujeme.

Po chvíli zalijeme horkým vývarem a studenou smetanou. Polévku přivedeme k mírnému varu. Mezitím si chleba nakrájíme na kostičky a na pánvi rozpustíme trochu sádla. Kostky chleba orestujeme do křupava.

Po cca 10min varu plotnu vypneme a polévku přelijeme do nádoby mixéru. Uzavřeme víkem a s postupným navyšováním otáček mixujeme celkově asi půl minuty až minutu, až vznikne hladký a napěněný krém.

Polévku rozdělíme do talířů, posypeme chlebovými krutonky a ihned podáváme.


Žádné komentáře:

Okomentovat