neděle 20. září 2015

Losos s citronovou kůrou

Doba přípravy: 15min + 35min pečení



Suroviny:
  • filet z lososa
  • bio citron
  • cherry rajčátka
  • pórek
  • máslo
  • sůl, pepř


Postup:

Dáme rozehřívat troubu na 200°C (na horkovzduch). Mezitím si nachystáme pekáček či zapékací mísu o trošku větší než je losos a dno lehce vymažeme máslem.

Na dno vymazané zapékací mísy položíme lososa kůží dolů (klidně může být ještě zmrzlý), osolíme a opepříme. Kolem něj nasypeme pórek nakrájený na půlkolečka. Na lososa nastrouháme kůru z citronu a poklademe kousky másla. Pár kousků můžeme dát i na pórek. Citron vymačkáme a okořeněného lososa opatrně a pomalu polejeme citronovou šťávou - rozhodně není potřeba použít všechnu šťávu, na 2-3 porce lososa stačí šťáva z půlky citronu. Dáváme při tom pozor, abychom z ryby "nesmyli" koření.

Pekáček zakryjeme alobalem a utěsníme jej zvenčí kolem okrajů. Dáme péct do trouby na střední rošt a na minutce nastavíme 20min. Nakrájíme cherry rajčátka na poloviny nebo čtvrtiny (záleží na jejich velikosti).

Po 20min pečení sundáme alobal a podél okrajů nasypeme do pekáčku rajčátka. Přepneme program trouby na grilování s cirkulací vzduchu a teplotu nastavíme na 230°C, grilujeme cca 10-15min. Je ale nutné průběžně lososa hlídat, aby se pod grilem nespálil.


Žádné komentáře:

Okomentovat