sobota 10. října 2015

Hustá krémová bramboračka

Doba přípravy: 20min příprava zeleniny + 40min vaření
Výsledné množství: 5 porcí



Suroviny:
  • 0,5kg / 4 středně velké brambory
  • 400g očištěné zeleniny (mrkev, petržel a další)
  • 30g sušených hub
  • 1 cibule
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1,5l vařící vody
  • 1 kostka kvalitního zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce petrželové nati
  • 1-2 stroužky česneku (podle velikosti)
  • sušená majoránka


Postup:

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory na cca 1cm kostky a zeleninu na max 0,5cm plátky. Sušené houby namočíme do vlažné vody.

V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla a na něm orestujeme cibuli. Po cca 3min přisypeme zeleninu (kromě brambor) a opékáme do mírného přichytávání. Potom přilijeme vroucí vodu, osolíme, přidáme rozdrobenou kostku vývaru a česnek. Vaříme 5min. Přidáme brambory, majoránku a vaříme dalších 10min (do změknutí brambor).

Mezitím dáme okapat houby. Je-li potřeba je nakrájet na kousky, uděláme to teď. Na pánvi rozehřejeme druhou lžíci másla a houby orestujeme. Můžeme se trochu posypat kmínem.

Jakmile jsou brambory dostatečně uvařené, přelijeme polévku opatrně do mixéru a rozmixujeme dohladka. Poté ji znovu vrátíme do hrnce a přidáme houby. Máme-li pocit, že je to potřeba, můžeme polévku ještě chvilku povařit. Dosolíme, přidáme nasekanou petrželovou nať a můžeme podávat.


Žádné komentáře:

Okomentovat